Tempus Fugit

TEMPUS FUGIT – L’art d’aprendre la història

Jornades de memòria històrica i arts escèniques

Barcelona.—Interior del nuevo mercado del Borne, inaugurado el 28 de noviembre último.—(Dibujo del natural, por D. A. Rigalt.) 22 de desembre del 1876
Inauguració del Mercat del Born. Dibuix del natural d’Antoni Rigalt (1876)

És un projecte en desenvolupament del programa Escena Històrica.

Estem preparant les segones jornades de trobada i d’intercanvi entre particulars, estudiants, entitats i grups que treballen en el camp de la memòria i la recreació històriques fent servir les arts escèniques com a eina de difusió i/o didàctica.

La primera edició de les jornades va tenir lloc a Barcelona el 18 i 19 de novembre del 2022 a l’antiga Presó Model de la ciutat.

Enguany tenim un programa més complet i noves sortides. També tindran lloc els dies 18 i 19 de novembre, just un any després, aquest cop, però al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona dissabte 18, i diumenge 19 al Penedès, al Centre d’Interpretació Última Defensa de Barcelona.

Comptem des dels inicis amb la col·laboració de diversos grups i entitats de Catalunya, de les Illes Balears, de València, de l’Aragó, del Rosselló i d’Occitània.

Tempus Fugit té com a objectiu final la creació d’una xarxa de treball, d’intercanvi i de suport de totes aquestes entitats i grups.

TARIMA OBERTA és un espai obert a aquelles entitats i organitzacions que vulguin presentar els seus treballs i projectes durant les jornades. Les candidatures presentades formaran part d’un procés de selecció realitzat per experts de l’organització. La presentació de materials de les candidatures només està oberta fins al 3 de novembre a les 17h, cal inscripció prèvia. ALERTA! PRORROGAT FINS AL 5 DE NOVEMBRE A LES 24.00h.

Per a inscriure-us visiteu: INSCRIPCIONS (inclou inscripció a Tarima Oberta)

Les jornades inclouen opcionalment una visita escenificada al jaciment de l’antic Mercat del Born i la visita al al Centre d’Interpretació Última Defensa de Barcelona (Subirats – El Penedès), aquesta ruta inclou una visita a les trinxeres de la Guerra Civil. Desplaçament fins a Subirats amb transport propi, en cas que no disposeu de transport propi, consulteu-nos.

Si voleu més informació, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres mitjançant aquest formulari. També ens podeu contactar per WhatsApp:  WhatsApp 660 715 087 (Artixoc – Escena Històrica).

Moltes gràcies pel vostre suport!

 


PROGRAMA D’ACTIVITATS 2023Tempus Fugit

 

18 de novembre (a l’antic Mercat del Born)

9.45h   Inauguració i presentació.

10.30h  Una mirada global a l’espectacle amb base històrica a Catalunya (César Pociña).

11.40h  L’enfocament pedagògic dels estudis de Màster en Història Viva a la Universitat de Nimes (Éric Teyssier).

12.40h  Diàleg entre dos projectes emblemàtics de Catalunya: Colònia Vidal i Ibercalafell.

16.00h Visita escenificada al jaciment del Born amb detalls de recreació.

17.00h Diverses activitats:

  • Grup de treball:  Com aprendre història en entorn escolar amb eines de la recreació i de l’espectacle. Dificultats i avantatges, diferents estils, contextos i objectius. Presentació de models de treball i projectes realitzats sobre didàctica del patrimoni i la història.
  • Presentació marc conceptual estudi – mapatge:  La recreació civil a Catalunya, reptes, fortaleses i oportunitats per a explicar la història en viu
  • Espai de comunicacions “TARIMA OBERTA”: presentació de projectes de teatre i memòria històrica.

20.00h Cloenda

 

19 de novembre

11.00h: Visita guiada al Centre d’Interpretació Última Defensa de Barcelona (El Pago – Subirats)

(places limitades, cal inscripció prèvia)

 

Per a inscriure-us visiteu: INSCRIPCIONS

 Podeu descarregar el dossier informatiu del 2022 AQUÍ i el del 2023 AQUÍ . Inclouen el programa complet de cada any i més informació sobre les jornades, i sobre el programa Escena Històrica.

També teniu disponibles el cartell oficial del 2022 en format PDF i imatge JPG, i el del 2023 en format PDF i imatge JPG.

Enllaç al web oficial de l’antiga presó Model.

Enllaç al web oficial del jaciment del Born.

 

Consulteu també Tempus Fugit 2022

 


VÍDEO – RESUM DE LES JORNADES TEMPUS FUGIT 2023