Behind Barcelona – Turisme amb Valor Social

Behind Barcelona, descobrir els barris des del teixit comercial” és un projecte de disseny de rutes turístiques a peu, per diversos barris de la ciutat de Barcelona, per a fer conèixer tant el patrimoni comercial com la història local i les riqueses humanes que existeixen. Les rutes es presenten sota el nom “Viatge a la botiga de l’àvia” i “Petita botiga de l’àvia” en l’edició per a joves i infants.

El projecte es va iniciar en col·laboració amb l’Eix Comercial Creu Coberta i altres entitats dels barris de Sants i d’Hostafrancs el 2019. Unint diferents línies de treball, les rutes guiades “Behind Barcelona” es van enllaçar amb el programa de turisme sostenible “Citizens of a responsible and sustainable world”, que impulsa aquest eix comercial.

És un projecte que vol retre homenatge al comerç local i de proximitat, el d’ara i el de sempre. El comerç antic és un patrimoni viu, és el punt d’unió entre generacions i generacions de famílies del comerç i la ciutadania, és un viatge per la memòria col·lectiva, l’arquitectura urbana i la producció artesanal, és, senzillament, un patrimoni irreemplaçable. Per això, l’objectiu principal de la iniciativa és posar en valor aquesta immensa qualitat del comerç local, la seva personalitat singular, els valors intrínsecs de les famílies de comerciants locals, i fomentar un consum més responsable i sostenible entre els veïns i la ciutadania en general.

Durant les sortides el visitant viatja pels comerços tradicionals, molts centenaris, i que formen part del teixit cultural de la ciutat. Les rutes són teatralitzades, és a dir, actors que representen personatges i anècdotes del passat ens mostraran el recorregut i ens faran conèixer aquest passat meravellós. També es realitzen “parades de tast” on els visitants gaudeixen de productes elaborats de manera artesanal i propis de la zona.

Volem ensenyar la Barcelona que hi ha darrere les grans estructures culturals i comercials, la Barcelona “al detall”, lluny de la Barcelona “a l’engròs”. Així podrà ajudar-nos a conservar-la!!

Finalment volem agrair especialment la participació en aquest projecte, de tots els comerços col·laboradors, els diferents eixos comercials dels barris de Sants, Hostafrancs, Les Corts, La Bordeta, La Marina i Sant Andreu, així com el Mercat de Sants, els visitants, els voluntaris i els professionals que ens acompanyen.

 

 

Aquí pots veure més fotos