CURS “L’art d’explicar la història”:
la construcció de guions, la recreació i les disciplines aplicades a la Història Viva
INSCRIPCIONS OBERTES A PARTIR DEL 20 DE SETEMBRE 2024
Des del programa Escena Històrica d’Artixoc, projecte Tempus Fugit, i acompanyats d’un grup d’experts, hem dissenyat la formació “L’art d’explicar la Història” perquè estem convençuts que l’espectacle és una de les millors eines per a explicar la història.
Fem una breu mirada a la Història Viva:
És un meta-concepte que engloba recreació, arqueologia experimental, ensenyament, memòria històrica… i inclou moltes disciplines, com la dramatització, la didàctica de l’objecte, la reconstrucció, la història pública o el teatre comunitari, entre d’altres.
En aquest curs volem obrir aquest ventall de sabers al gran públic, a aquelles persones que esteu interessades en la història o que hi esteu vinculades, persones provinents de l’ensenyament escolar i universitari, de la recreació, de la història, del món de l’espectacle, de la gestió cultural i d’altres.
Anirem de la mà de 9 experts, que us transmetran els millors coneixements des de la pràctica activa i professional, de la seva experiència, dels seus errors, dels encerts…
El curs “L’art d’explicar la Història” tindrà una atenció especial a l’escriptura del guió, perquè aquest és el punt de partida de tota peça i concepte recreat. Al guió escènic històric hi aboquem rigor però també emoció… des del disseny del projecte i de les intencions que hi ha darrera de l’obra.
Amb ganes d’obrir un nou camí, engeguem tota aquesta etapa formativa, majoritàriament en versió EN LÍNIA, però que també compta amb espais de trobada PRESENCIAL, perquè l’objectiu últim és el de construir una Xarxa d’Experts en Història Viva.
Us esperem amb molts nervis, amb unes papallones gegants a la panxa, com aquelles que tenim abans de pujar a escena! Fem tots Història Viva!
Formació online amb sessions presencials (vegeu programa a sota)
Dates i horaris del curs: els dilluns i dimarts de 18.30h a 20.30h, del 18 de novembre al 17 de desembre del 2024. Places limitades.
“L’art d’explicar la història” és un curs innovador pensat per a totes aquelles persones, professionals i aficionats, que tinguin interès en l’aprenentatge i la divulgació de la història mitjançant les arts escèniques, el cinema, la televisió i la recreació, entre d’altres mitjans.
És un curs que proposa un apropament a la història amb una perspectiva multi-disciplinar amb un professorat format per experts en diversos camps.
Aquest curs forma part del projecte Tempus Fugit.
Anirem actualitzant la informació aquí i a les nostres xarxes socials.
Si voleu més informació, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres mitjançant aquest formulari. També ens podeu contactar per WhatsApp: 660 715 087 (Artixoc – Escena Històrica).
Moltes gràcies pel vostre suport!
Contingut del curs (programa provisional)
Formació online amb dues sessions presencials.
1. Però de què parlem quan parlem d’Història Viva? Terminologia i conceptes clau. (Gemma Sebares, Didpatri)
2. Com fer àgil, fiable i accessible la recerca de fonts: eines i metodologies. (Isabel Boj, Didpatri)
3. L’art d’explicar històries: de les sèries als guions de teatre, tècniques per a escriure un guió interessant i la seva relació amb la base històrica (Roger Bastida, assessor històric de TV i escriptor)
4. Recursos didàctics per a l’aprenentatge de la història, la gamificació i altres mitjans. (Maria José “Ayo” Peiró, Aur-Art)
5. Com fer arribar la història als joves a partir de l’escriptura (Luis Vivas, professor d’història a Quart de Poblet, València. Metodologia i didàctica. Lecciones de nuestros abuelos i Lecciones robadas)
6. De la comunitat a l’escena, eines per a apoderar els participants d’un poble, d’un barri, d’una comunitat. (Mercè Zegrí, Cooperativa La f@brica)
7. L’impacte emocional: recursos per a expressar-se i créixer tot recuperant la memòria històrica. (Artixoc)
8. Taller pràctic sobre recreació de guerra, del gran al petit format. (Oriol Miró, Recreació històrica i patrimoni junts) Sessió PRESENCIAL
9. Inicació pràctica a la interpretació amb una mirada sobre el guió escènic. (Santiago Rusiñol, Artixoc) Sessió PRESENCIAL