Història Viva al Bon Pastor

Presentació dels projectes FLUXOS, REFLEXOS i CÒDOLS:


Itineraris artístics per a la recuperació de la memòria històrica de les Cases Barates del Bon Pastor

 

Context

El barri del Bon Pastor, al Districte de Sant Andreu, forma part dels barris de l’Eix Besòs. Té una població de 13.553 habitants. Situat a la llera del riu Besòs, aquest barri fa temps que viu un procés de transformació urbanística que està canviant el seu paisatge urbà, amb l’enderrocament de les anomenades Cases Barates, els habitants de les quals són reallotjats en la mateixa zona en edificis de nova construcció. Al voltant de la memòria de les Cases Barates s’ha creat l’Illa Museu, per part del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), mentre que diferents agents del barri liderats des de l’Assocaició de Veïns i Veïnes del Bon Pastor i organitzats en el Centre d’Estudis Històrics Vilabesós – Arxiu Històric del Bon Pastor, la Cooperativa La Fàbric@ i altres estan cercant fórmules per apropar aquest equipament museístic i la memòria comunitària del barri als veïns i veïnes, i el teixit social i associatiu del barri.

 

FLUXOS, el primer projecte conjunt

El 2021 Artixoc i la Cooperativa la Fàbric@ vam decidir coliderar i impulsar el projecte pilot FLUXOS, explorant itineraris culturals des de l’acció educativa a Bon Pastor.
En aquesta primera fase del projecte (premis ICUB 2021) es va treballar amb la comunitat educativa de l’IE El Til·ler i va donar com a resultat la creació d’una cançó, una rumba, inspirada en la memòria del barri que va ser teatralitzada i filmada amb la participació activa de dos grups d’alumnes de 4t i 5è del centre. En aquesta fase es van posar les bases de col·laboració, principalment amb l’Institut Escola El Til·ler. Aquest centre educatiu té una línia d’innovació educativa per tal d’arribar a les famílies i alumnat, amb la música com a eix transversal. Mostra gran interès en aprofundir en temes que vinculin l’alumnat al barri a través de les arts escèniques.

En el període 2021-22 el projecte Fluxos també es va donar a conèixer a d’altres agents del barri com l’Arxiu de Memòria Històrica del Bon Pastor, la Biblioteca del Bon Pastor i el futur Museu de l’Habitatge (MUHBA), amb els quals es va comptar en la fase de formació de l’alumnat prèvia a la realització del videoclip, amb xerrades a l’escola, difusió d’una exposició de l’AVV i la organització d’itineraris històrics per les Cases Barates.

També es va participar presentant la iniciativa i enllaçant amb altres institucions presents al congrés “Historia con memoria en la educación” (Universitat de Naravarra) i es van fer diverses presentacions del vídeo de la Rumba del Bon Pastor, a la Biblioteca del barri i a les primeres Jornades Tempus Fugit, entre d’altres.

 

REFLEXOS, el segon projecte

El 2023 es va realitzar una nova col·laboració amb el projecte REFLEXOS, que ha aconseguit reunir nous participants en una línia de treball comunitària basada en la fotografia participativa històrica.

S’han creat 6 àlbums fotogràfics que anomenem “foto-novel·la” i sota el títol “Aventures i desventures de les Cases Barates de Bon Pastor”, mostren 6 aspectes clau històricament (La Guerra Civil, la postguerra, els mitjans de transport, les festes populars, la relació de l’esglesia amb el barri, la precarietat generalitzada i la solidaritat entre veïns).

El projecte està liderat per l’artista gràfic Víctor Luna i coordinat amb la col·laboració de l’actor i director teatral Santiago Rusiñol, les directores artístiques Anna Ester i Àgia Luna (equip tots ells d’Artixoc) i finalment la col·laboració d’Àngel Bravo, en la realització de les fotografies. El resultat serà promocionat durant el 2024 i formarà part d’un seguit d’accions culturals. La cooperativa La F@brica ha conduït el treball veïnal, ha acompanyat Artixoc en el foment de la participació i ha aixoplugat l’esfera comunitària. Hi han col·laborat també entitats com: el Centre Cívic Bon Pastor, Museu de l’Habitatge Obrer (MUHBA), el Casal d’Avis del Bon Pastor i les associacions «Fem Soroll», «Bon Pas de Ball» i el grup de cuina del Casal d’Avis. El total de participants, incloent l’escola del Til·ler és de 80 persones, de diferents edats compreses entre els 8 i el 90 anys.

 

CÒDOLS, el futur

El nou projecte que estem preparant, CÒDOLS, pretén ser una aportació al conjunt d’iniciatives de conservació del patrimoni material i immaterial que s’estan duent a terme al Bon Pastor. Presentem diferents accions de divulgació històrica i artística, incloent: una exposició, una presentació del “making off” del projecte i la realització de l’àlbum fotogràfic.

 

Us podeu descarregar el dossier de premsa sobre l’inici i Fluxos AQUÍ.

També us podeu descarregar el dossier gràfic sobre Reflexos AQUÍ.

Si esteu interessats en saber-ne més, no dubteu a contactar-nos.

Moltes gràcies pel vostre suport!

Amb el suport de


Aquí teniu el vídeo-clip de La Rumba del Bon Pastor: