Presentació dels projectes FLUXOS, REFLEXOS i CÒDOLS:
Itineraris artístics per a la recuperació de la memòria històrica de les Cases Barates del Bon Pastor
Context
El barri del Bon Pastor, al Districte de Sant Andreu, forma part dels barris de l’Eix Besòs. Té una població de 13.553 habitants. Situat a la llera del riu Besòs, aquest barri fa temps que viu un procés de transformació urbanística que està canviant el seu paisatge urbà, amb l’enderrocament de les anomenades Cases Barates, els habitants de les quals són reallotjats en la mateixa zona en edificis de nova construcció. Al voltant de la memòria de les Cases Barates s’ha creat l’Illa Museu, per part del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), mentre que diferents agents del barri liderats des de l’Assocaició de Veïns i Veïnes del Bon Pastor i organitzats en el Centre d’Estudis Històrics Vilabesós – Arxiu Històric del Bon Pastor, la Cooperativa La Fàbric@ i altres estan cercant fórmules per apropar aquest equipament museístic i la memòria comunitària del barri als veïns i veïnes, i el teixit social i associatiu del barri.
Si en voleu saber més, podeu consultar també: La ciutat horitzontal, urbanisme i resistència en un barri de cases barates de Barcelona, de Stefano Portelli, publicat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
FLUXOS, el primer projecte conjunt
El 2020 Artixoc i la Cooperativa la Fàbric@ vam decidir coliderar i impulsar el projecte pilot FLUXOS, explorant itineraris culturals des de l’acció educativa a Bon Pastor.
En aquesta primera fase del projecte (premis ICUB 2021) es va treballar amb la comunitat educativa de l’IE El Til·ler i va donar com a resultat la creació d’una cançó, una rumba, inspirada en la memòria del barri que va ser teatralitzada i filmada amb la participació activa de dos grups d’alumnes de 4t i 5è del centre. En aquesta fase es van posar les bases de col·laboració, principalment amb l’Institut Escola El Til·ler. Aquest centre educatiu té una línia d’innovació educativa per tal d’arribar a les famílies i alumnat, amb la música com a eix transversal. Mostra gran interès en aprofundir en temes que vinculin l’alumnat al barri a través de les arts escèniques.
En el període 2021-22 el projecte Fluxos també es va donar a conèixer a d’altres agents del barri com l’Arxiu de Memòria Històrica del Bon Pastor, la Biblioteca del Bon Pastor i el futur Museu de l’Habitatge (MUHBA), amb els quals es va comptar en la fase de formació de l’alumnat prèvia a la realització del videoclip, amb xerrades a l’escola, difusió d’una exposició de l’AVV i la organització d’itineraris històrics per les Cases Barates.
També es va participar presentant la iniciativa i enllaçant amb altres institucions presents al congrés “Historia con memoria en la educación” / “Memoria duen Historia Hezkuntzan” (Universitat de Naravarra) i es van fer diverses presentacions del vídeo de la Rumba del Bon Pastor, a la Biblioteca del barri i a les primeres Jornades Tempus Fugit, entre d’altres.
REFLEXOS, el segon projecte
El 2023 es va iniciar una nova col·laboració amb el projecte REFLEXOS, que ha aconseguit reunir nous participants en una línia de treball comunitària basada en la fotografia participativa històrica.
S’ha creat una col·lecció d’àlbums fotogràfics, muntats en un format que anomenem “foto-novel·la”, i sota el títol “Aventures i desventures de les Cases Barates de Bon Pastor”, que mostren 6 aspectes clau històricament (La Guerra Civil, la postguerra, els mitjans de transport, les festes populars, la relació de l’església amb el barri, la precarietat generalitzada i la solidaritat veïnal).
El projecte està liderat per l’artista gràfic Víctor Luna i coordinat amb la col·laboració de l’actor i director teatral Santiago Rusiñol, les directores artístiques Anna Ester i Àgia Luna (equip d’Artixoc) i finalment la col·laboració d’Àngel Bravo, en la realització de les fotografies. El resultat s’ha presentat i promocionat durant el 2024 i forma part d’un seguit d’accions culturals. La cooperativa La F@brica ha conduït el treball veïnal, ha acompanyat Artixoc en el foment de la participació i ha aixoplugat l’esfera comunitària. Hi han col·laborat també entitats com: el Centre Cívic Bon Pastor, Museu de l’Habitatge Obrer (MUHBA), el Casal d’Avis del Bon Pastor i les associacions «Fem Soroll», «Bon Pas de Ball» i el grup de cuina del Casal d’Avis. El total de participants, incloent l’escola del Til·ler és d’unes 80 persones, de diferents edats compreses entre els 8 i el 90 anys.
La publicació de la fotonovel·la resultant es presenta a la comunitat de persones del Bon Pastor el 13 de juny del 2024, al MUHBA del Bon Pastor, dins d’una de les antigues “Cases Barates”. Es realitzen diverses activitats aquell dia, com una tertúlia entre tots els participants, i la presentació i debat del nou projecte iniciat el 2024: Còdols, entre d’altres.
CÒDOLS, el futur
El nou projecte que estem preparant, CÒDOLS (2024-25), pretén ser una nova aportació al conjunt d’iniciatives de conservació del patrimoni material i immaterial que s’estan duent a terme al Bon Pastor. Presentem diferents accions de divulgació històrica i artística, incloent: una exposició, una presentació del “making off” del projecte i la realització d’un recull audiovisual.
El projecte, dissenyat amb la participació activa de la gent del barri, recupera la visió artística i divulgativa dels dos projectes anteriors, i es presenta en un nou format: la creació d’una ràdio-novel·la de tres capítols / programes, en format de pòdcast, i d’una durada final aproximada de 15 minuts. El programa inclou la recreació de 15 històries reals del barri, triades entre els participants, la comunitat i l’organització del projecte, testimonis aportats pel veïnat, però també fruit de la recerca, de publicacions i d’altres fonts històriques.
S’està realitzant tot un treball de formació sobre la projecció, la modulació i la cura de la veu entre els participants, el càsting final de veus dependrà de la necessitat de les històries, de l’interès i la participació individual, i de l’adequació de cada veu. Tot i això, la participació en la creació de la radio-novel·la no només es limita a incloure la veu dels participants, sinó en tot el procés creatiu i la producció d’aquests tres programes de ràdio.
S’ha començat a treballar amb els adults, especialment amb el grup de gent gran. Són d’una banda qui aporta més informació al projecte – testimonis – però també qui necessita reforçar més l’aprenentatge (com a grup). La resta d’adults participen segons disponibilitat. Pel que fa al grup de joves, de l’IE El Til·ler, s’està preparant la seva participació de cara al curs vinent (2025-26) i s’ha estat treballant amb l’escola.
Anirem actualitzant el progrés del projecte.
Us podeu descarregar el dossier de premsa sobre l’inici i Fluxos AQUÍ i el dossier del projecte (“comunicación”) presentat al primer congrés de Navarra “Historia con Memória en la Educación” (2022) AQUÍ.
També us podeu descarregar el dossier gràfic sobre Reflexos AQUÍ i el dossier del projecte (“comunicación”) presentat al segon congrés de Navarra “Historia con Memória en la Educación” (2024) AQUÍ.
Si esteu interessats en saber-ne més, no dubteu a contactar-nos.
Moltes gràcies pel vostre suport!
Amb el suport de
Aquí teniu el vídeo-clip de La Rumba del Bon Pastor: