Ramona Siles Garcia, va ser una miliciana comunista del barri de Sants, que va viure al carrer Roger. Integrada a una milicia de dones Siles va participar del fallit intent republicà de recuperar l’illa de Mallorca del control feixista l’agost de 193.
A Mallorca Ramona Siles va conèixer a Nathan Cohen, un jueu antifeixista del londinenc barri de Tower Hamlets, amb qui va tindre una relació. Després de voltar pel món, aprenent castellà a Amèrica del sud, i de patir la repressió a causa de la seva militància, Cohen havia arribat a Barcelona on al juliol de 1936 es va afiliar, al recentment creat PSUC.
De Siles es conserven diversos testimonis indirectes, com el del brigadista anglès Keith Scott Watson que en parla i la descriu a les seves memòries de la següent manera:
Quan vàrem arribar a les nostres habitacions, vàrem troba el nostre líder polític que ens espera. Amb ell hi havia una jove amb ulls animats, vestida amb pantalons i bata, cosa que li donava un aspecte sense forma. Les seves característiques eren habituals sense que ella fos realment guapa. Nat va fer els honors. “Ramona, et presento dos nous camarades: Bill Scott i Scott Watson.” La jove dels pantalons va saludar: “Potser anirem al front aviat?”, Va ser el seu únic comentari. “Ramona no és feliç a menys que estigui matant feixistes”, va explicar Nat amb el modest orgull de la seva jove amazona. “Vam estar junts a Mallorca, vam lluitar realment allà, eh, carinyo!” Ramona no va respondre, va desaparèixer entre les cortines al final de l’habitació.
Després de la seva tornada a Barcelona Ramona i Nathan Cohen van participar a una desfilada que es va fer per la Rambla en reconeixement a l’esforç de les tropes que havien estat derrotades a Mallorca. Sembla ser que, integrada a la Centuria Anglesa Antifeixista Tom Mann, Ramona SIles va participar amb alguns dels seus companys, com Nat Cohen, Sid Avner, Tom Wintringham, Georgio Tioli i Jack Barry al Front d’Aragó. Aquesta centuria finalment s’integraria dins les Brigades Internacionals, formant part de la Divisió Thaelmann, que va entrar en combat a Albacete. Se sap que Nat Cohen i Ramona Siles van marxar a Londres però posteriorment es perd la pista.
Per saber-ne més:
- RIGOLA, Oriol, Ramona Siles Garcia, miliciana santsenca. Al bloc Antiquari.cat
- MASSOT I MUNTANER, Josep. Els escriptors i la Guerra Civil a les Illes Balears. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. 1990