Romà Batlló i Sunyol

Aprest Estampats 1896 AMDS Fons Fernando Batlló Canadell
Aprest Estampats 1896 AMDS Fons Fernando Batlló Canadell

Romà Batlló i Sunyol era el fill petit del matrimoni format per Domènec Batlló i Barrera i Dolors Sunyol i Pujol. El seu pare era un empresari cotoner que s’havia associat amb els seus germans per formar la societat Batlló Germans i la seva mare era germana del reconegut escultor Jeroni Sunyol Pujol.

A la mort del seu pare, l’any 1866, Romà, amb els seus germans, Rufí i Domènec van heretar la participació a la societat, però com eren menors d’edat el seu oncle Joan Batlló i Barrera els va fer de tutor. Quan l’any 1876 els seus oncles, Joan i Feliu van dissoldre la societat i Joan va decidir arrencar un projecte nou ho va fer, segons sembla, amb dos dels seus nebots: Domènec i Romà.

Quan l’any 1892 Joan Batlló va morir, els seus nebots Domènec i Romà van situar-se al front de la fàbrica de la Bordeta. Tal i com ja havia fet el seu oncle, Romà, que també era solter, va viatjar pel món. Romà, que era un gran aficionat a la fotografia i que va ser un dels fundadors de la Societat Fotogràfica Espanyola, va fer reportatges fotogràfics deixant testimoni d’alguns dels seus viatges per l’Àsia d’inicis del segle XX. Alguns dels quals van arribar a publicar-se, com: Notas fotográficas de un aficionado en sus viajes; El Japón a la vista o De la China al Mar Rojo. També es conserva un reportatge fotogràfic de Can Batlló de finals del segle XIX que, molt probablement, sigui obra del propi Romà.

Romà va morir l’any 1925 i un any més tard l’empresa es va convertir en societat anònima, amb el nom de “Nebots de Joan Batlló, S.A.”.